DORPEN EN STEDEN

Týnec nad Sázavou

K Náklí 404, 257 41 Týnec nad Sázavou

Voor het eerst genoemd in 1318

První zprávy o týneckém hradu jsou z roku 1318. Podle archeologických nálezů však byla tato oblast osídlena už v 8. až 10. století. 

První zprávy o týneckém hradu jsou z roku 1318. Podle archeologických nálezů však byla tato oblast osídlena už v 8. až 10. století. V 11. století zde byl postaven nejprve dřevěný, později kamenný hrad s románskou rotundou. Majitelé týneckého hradu se často střídali a objekt pustl. Rozvoj zaznamenal až za hraběte Františka Josefa z Vrtby, který se stal jeho majitelem v roce 1785. V Týnci založil továrnu na kameninové zboží a k továrním účelům nechal upravit i areál hradu. V roce 1812 nechal postavit novou tovární budovu, kterou později František Ferdinand d'Este přemenil na hotel.

Zakladatelem moderního průmyslu ve městě se stal ve 30. letech minulého století pražský podnikatel Ing. František Janeček, který v Týnci postavil slévárnu hliníku, oceli a barevných kovů METAZ a v bývalé přádelně na Brodcích zahájil výrobu motocyklů JAWA a osobních vozů MINOR.

 

Hotel a Společenské centrum TÝNEC
Nachází se v historické části města v památkově chráněném objektu. Původně ho nechal postavit jako továrnu na kameninové zboží kolem roku 1812 hrabě František Josef z Vrtby. Na hotel byl přestavěn na přelomu 19. a 20. století Ferdinandem d'Este. Hotel nabízí ubytování ve dvou-, tří- a čtyřlůžkových pokojích s možností přistýlky, s vlastním sociálním zařízením. Jeho součástí je multifunkční sál, školicí místnosti a rozlehlá zahrada s letní scénou. V areálu je také parkoviště a turistické informační centrum.

Bisport s.r.o.
Outdoorové centrum s půjčovnou lodí, které zajistí kompletní servis včetně noclehu v turistických ubytovnách, hotelech nebo kempech podél řeky Sázavy. V Týnci nad Sázavou provozuje také půjčovnu kol, lanové centrum nebo Bistro a café Příběh, kde nabízí občerstvení turistům i místním.

Verwante toeristische bestemmingen

BRUCHT TÝNEC - STEDELIJK MUSEUM

Týnec nad Sázavou heeft een heel oude geschiedenis. Zoals de naam al zegt, op de plaats waar nu de burcht van Týnec zich bevindt, d.i. op de berghelling boven de rivier Sázava, stond zeer lang geleden een nederzetting met vestingwerk - Týnec. De nederzetting heeft waarschijnlijk te maken gehad met de oeroude handelsweg, die over Sázava langs de burcht Kostelec vanuit Zuid-Bohemen naar Praag liep.

Zobraz detail

Kaart

Mapa
Contact
K Náklí 404, 257 41 Týnec nad Sázavou
Telefoon: 317 701 431
E-mail: radnice@mestotynec.cz
GPS: 49,83364836°N 14,59005538°E