Zastavení 8 - U Královny

Vážení návštěvníci,
na tomto panelu jsme pro vás připravili malou ochutnávku toho, co zajímavého uvidíte mezi osadami Královna a Vlčkovice. Nejdříve projdete na dohled vzdálenou malou osadou Královna, která byla založena až v první polovině 18. století. V bitvě u Jankova (6.března 1645) zde pravděpodobně v místě, kde stojí dnes opuštěný kravín, padl císařský polní maršálek Johann von Götz. Za Královnou nad Vražedným rybníkem (v mapách se objevuje více názvů – např. Ražebný či Vražebný rybník) stojí oboustranná výklenková kaplička. Byla postavena někdy na přelomu 18. a 19. století na paměť padlých v bitvě u Jankova. Pod hrází rybníka je budova, kde bývala vinopalna a později fořtovna (myslivna) patřící k vlčkovickému panství. V dobách budování socialismu zde byl vepřín, v současné době je objekt využíván k rekreačním účelům. Odtud se starou cestou lemovanou majestátnými staletými duby dostanete do Vlčkovic.

Význam bitvy u Jankova
V historické literatuře se o bitvě u Jankova mluví jako o jednom z nejdůležitějších střetnutí Třicetileté války. Proč? Důvod je vcelku jednoduchý. Mnohaletý konflikt mezi švédskou a císařskou armádou trpěl tím, že jejich síly byly dlouhodobě vyrovnané. I když Švédové nebo císařští vyhráli bitvu, neznamenalo to zničení nepřítele. Tato smrtící rovnováha, která protahovala válku na desetiletí, byla zvrácena právě u Jankova. Císařská armáda prakticky přestala existovat, vrchní velitel maršál Melchior Hatzfeld byl zajat. Bavorská jízda, se kterou se počítalo při jarním tažení ve Francii, byla zničena. Nezbývalo, než začít zcela vážně uvažovat o míru. Mírová jednání ve vestfálských městech Münsteru a Osnabrücku skončila 24. října 1648 podepsáním smluv o novém mocenském uspořádání v Evropě.

Vlčkovice – Dubský rybník – evropsky významná lokalita soustavy Natura 2000
Za osadou Královna vstoupíte do Přírodního parku Džbány-Žebrák se soustavou rybníků a bohatým výskytem chráněné fauny a flóry. Opravdu po špičkách si zde můžete prohlédnout i evropsky významnou lokalitu soustavy Natura 2000 s názvem „Vlčkovice – Dubský rybník“. Natura 2000 je soustava chráněných území, kterou vytvářejí podle jednotných principů všechny státy Evropské unie. Cílem soustavy Natura 2000 je zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné či omezené svým výskytem jen na určitou oblast (endemické). Ve Středočeském kraji je vymezeno pět ptačích oblastí a 126 evropsky významných lokalit.
V okolí Dubského rybníka se například vyskytuje kuňka obecná, která je pokládaná za indikátor čistého životního prostředí. Kuňku poznáte podle zvuku, který připomíná tlumené houkání. Mezi další druhy obojživelníků, které zde můžete vidět nebo slyšet, patří skokan zelený, ropucha obecná a rosnička zelená. Ropucha je typická zejména velkými bradavicemi, které má na svých zádech. Rosničku zelenou můžete vzácně spatřit na stoncích rákosu, orobince či na větvích stromů.
Z ptačí říše zde byli pozorováni následující chráněné druhy ptáků – volavka bílá, tajuplný čáp černý, pilich šedý a v době tahu zatoulanec orlovec říční. V rákosí a orobinci se můžete vzácně potkat s chřástalem vodním.